Close

Uvod

(5R) TERAPIJA POKRETOM I PLESOM

“Ne možemo promijeniti ponašanje, svjesnost ni obrasce ako nismo uzemljeni u tijelu”. A. Juhan

Ako imate iskustvo plesa 5Ritmova, individualne i/ili grupne psihoterapije možda vam i neće biti teško dočarati što Terapija pokretom bazirana na 5Ritmova zapravo jest. Međutim, ako vam nedostaje samo jedno od ta tri iskustva, vjerujem da se se nalazite u nepoznatoj zemlji.

(5R) Terapiju pokretom utemeljila je Andrea Juhan, dugogodišnja učiteljica 5Ritmova i psihoterapeutkinja iz Kalifornije u SAD-u. Postavke na kojima počiva su: Gestalt Awareness, Integrativna Body Psihoterapija (IBP) i metoda pokreta 5Ritmova Gabrielle Roth.
Gestalt Awareness nas uči da budemo prisutni u trenutku te da osvjestimo tjelesne obrasce, u pozadini kojih se kriju manje vidljivi psihički obrasci.  IBP kreće od povezanosti tijela i uma te veliki dio rada temelji na teoriji  ranih (objektnih) odnosa. 5Ritmova su: tečni, stakato, kaos, lirski i duboka tišina. Predstavljaju pet različitih polja energije u kojima se tijelo prirodno kreće, a zajedno čine Val.milenij-2012-081

Dakle, ako imate iskustvo individualne psihoterapije, tad znate da s vama razgovara za to obučeni terapet postavljajući vam pitanja o  vašem životu. Čini se jednostavnim, međutim u tim se trenucima jako puno toga događa između vaša dva bića.  Kao klijent, u ovakovom odnosu, između ostalog,  imate  priliku otpustiti dio emocionalnog tereta, osvijestiti životne obrasce i reparirati stare odnose.

Činjenica je da veliki dio emocionalnih povreda nastaje u vrijeme kada govor  kod djeteta još nije razvijen. Postoje  i sjećanja koja nam nisu dostupna jer su potisnuta u nesvjesni dio našega bića.  Terapija pokretom nudi opipljiv, jedinstven i moćan alat – tijelo. Tijelo pamti apsolutno sve što se dogodilo u vašem životu od trenutka začeća do sada, pamti na razini stanice. Naša je fiziologija zapravo psihologija, i obratno.milenij-2012-077

U terapiji pokretom individualna seansa počinje na način da tijelo dobiva priliku “pričati”. Možda danas osjećate umor ili napetost u ramenima ili entuzijazam u vrhovima prstiju.  Terapeut je ovdje vaše zrcalo, vaš sugovornik i podrška. Kao alat koristi svoje tijelo, iako su i riječi  važne. Iskustvo koje se dogodi unutar tijela, a nije ispričano na glas, ima tendenciju zauvijek ostati zaključano u njemu.milenij-2012-028

Rad u grupi je još bogatije iskustvo koje počiva na istim načelima.  Pokrenete li različite dijelove tijela neminovno ćete pokrenuti dio psihe. Glazba, ritam i ples nas vraćaju u najranije doba razvoja kad smo imali slobodu biti, izraziti se,  tražiti, istraživati, igrati se, pogriješiti, smijati se i plakati u istom trenutku, u vrijeme kad smo bili slobodni i autentični. Tjelesne senzacije, pokret i dodir bili su tada naš jezik – jezik kojim smo komunicirali što trebamo ili ne trebamo – jesti, piti, spavati, mokriti, zagrljaj, manje svijetla i buke itd.

Jedinstveno je iskustvo promatrati grupu odraslih ljudi kako se manje ili više slobodno kreću uz glazbu. Često u velikm tijelima  gledam tek rođene bebe, malu ili malo veću djecu kako trče, smiju se, skaču u zrak, tresu se, ljuljaju, leže u položaju fetusa, plaču, mašu rukama kao da lete, napucavaju zamišljenu loptu, klimaju glavom i prstom govore “ne”. U ovom se trenutku spajaju svijetovi, prošlost dolazi u sadašnjost. Na dlanu se odvija čitava “drama djetinjstva”, uključujući i traumatična iskustva iz kasnijeg perioda. I u ovom se trenutku  događa transformacija,  jer na ovom mjestu – svaka je promjena moguća.milenij-2012-086

U terapiji pokretom se koristi još jedan alat – likovno izražavanje. Jezik tijela  prevodimo na jezik simbola, a tek onda pretačemo u riječi.

Važnost grupe je neprocjenjiva. U grupi učimo biti sami, u odnosu, kao i dio zajednice. Dajemo  si dozvolu reagirati na druge ljude i čuti što mi izazivamo u njima. Ono što smo propustili u djetinjstvu, sada, u sigurnom prostoru postaje dostupno, stvarno, kreativno i iscjeljujuće – ovo je mjesto i poligon gdje “vježbamo život”, a uz malo smisla za humor može biti i – zabavno.